Düşey yükler altında meydana gelen, zeminden veya zamanla zeminde meydana gelen değişimlerden kaynaklanan, hatalı yapısal kusurlardan doğan ve depremde meydana gelen hasar incelenir. Gerektiğinde beton örneği alınarak, donatı durumu tespit edilerek, zemin etüdü yaparak ve temel sistemini tespit ederek ve yapının davranışını inceleyerek hasarın gerçek sebepleri tespit edilir. Alınacak önlemler belirtilir. Bu konuda firmamız tarafından, yıllar içinde edinilmiş kuramsal ve uygulamalı çalışmalar sonucunda edinilen deneyimler ışığında yandaki kitap hazırlanarak, sektörde çalışanların kullanımına sunulmuştur.
Deprem yönetmeliğinde belirtilen sayı ve şekilde yapıdan beton örneği alınır. Yapı dayanımının olumsuz şekilde etkilenmemesi için demir donatısının kesilmemesine dikkat edilir, beton örneğinin alınmasını müteakip boşluk yüksek dayanımlı rötresiz tamir harcı ile hemen kapatılır. Bir hataya neden olunmaması için, alınan beton örneklerinin üzerine alınan yapının adı, yapı aksları ve örneğin numarası yazılır. Uygun koşullarda laboratuvara ulaştırılır. Uygun koşullarda bekletilir. Örnekler itinalı şekilde kesilerek deneye tabi tutulur. Tespit edilen dayanım değerlerinin dağılımları test çekici sonuçları ile kontrol edilir. Uygunlukları görüldükten sonra, tespit edilen dayanımlar silindir dayanımına dönüştürülür. Silindir dayanımına dönüştürmüş beton dayanımları kullanılarak, deprem yönetmeliğindeki yöntemlerle betonun mevcut dayanımı tespit edilir. İlgili tutanak düzenlenir.
Güçlendirmede, temel imalatı güçlendirme maliyetini önemli ölçüde etkilemektedir. Onun için, mevcut temel sisteminin tam olarak bilinmesi ve temel güçlendirmesinin ona göre yapılması çok önemlidir. Tarafımızdan temel sistemini tam olarak belirleyecek miktarda temel çukurları açılır, temel cinsi ve boyutları özenle tespit edilir. İlgili tutanak düzenlenir.
Mühendislik programlarının en son sürümü kullanılarak, bilgisayarda binaların taşıyıcı sistemi modellenir, modelin matematik çözümü yapılır. Binayla ilgili yukarıda yapılan çalışma ve araştırmalarda elde edilen bulgular, bilgisayarda tanımlanarak en doğru hesap sonuçları elde edilir. Bunlar irdelenerek yapının analizi yapılır. Yapının performans hesapları yapılır. Performans hesap sonuçları kontrol edilerek, yapının ve yapı elemanlarının yetersizlikleri varsa bu yetersizliklerin neler olduğu ve neden kaynaklandığı bulunur. Bu yetersizliklerin nasıl giderileceği, yapının yeterli deprem dayanımını kazanması için, sistem ve eleman bazında ne tür onarım ve güçlendirme yöntemlerinin uygulanacağı ayrıntılı olarak irdelenir. Ve en ekonomik, güvenli, işlevsel onarım ve güçlendirme yöntemleri tespit edilir.
Yığma yapılar incelenir, varsa hasar durumu değerlendirilir, malzemeleri incelenir, yatay ve düşey hatıllarla, kapı, pencere üstü lentoları kontrol edilir. Yapıda deprem yönetmeliğinin ön gördüğü yapısal koşulların sağlanıp sağlanmadığı ve projesiyle uyumluluğu tetkik edilir. Zemin parametreleri saptanır, temel sistemi ve temel elemanlarının boyutları tespit edilir. Bu çalışmalarda elde edilen bulgular kullanılarak, yapının analiz ve performans hesapları bilgisayar programlarının son sürümleri kullanılarak hesaplanır, gerekiyorsa güçlendirme projeleri ve güçlendirme maliyetleri hazırlanır.
Betonarme yapı güçlendirme inşaatlarına teklif verilir. Uygun görüldüğü takdirde her türlü betonarme yapının güçlendirme işleri yapılır. Deneyimli ekipleri mevcuttur. Bu kapsamda, güçlendirme projelerine uygun olarak, yapıya betonarme perde veya çelik çaprazlar ilavesini yapar, kolon ve kirişleri betonarme, çelik veya LP lifli polimer esaslı malzemelerle güçlendirir.
Betonarme yapıların onarımı bir sıva boya tamiratı ve çatlakların kapatılması uygulaması değildir. Depremde, betonarme yapılardaki çatlaklar, beton dökülmeleri ve donatı burkulmaları dayanım kaybına sebep olur. Tekniğine uygun olarak yapılan onarımlardan sonra, yapı elemanları dolayısıyla yapı deprem öncesi dayanımını kazanır. Yani deprem hasarının sebep olduğu dayanım kaybı giderilir. Dolayısıyla betonarme yapıların onarımı bir uzmanlık işidir.
Sağlıklı bir deprem tahkikinin yapılabilmesi için yapının doğru projelerine ihtiyaç vardır. Binanın mevcut mimari ve betonarme projeleri varsa bunlar kontrol edilir. Varsa değişiklikler tespit edilir. Yapının projeleri yoksa projeler rölöve olarak yeniden hazırlanır. Hazırlanan doğru projeler ile deprem yönetmeliğinin belirtiği yapı kütlesi dolayısıyla yapıya etkiyen deprem kuvvetleri en doğru şekilde hesaplanır.
Deprem dayanımının sağlıklı bir şekilde tespit edilebilmesi için, yapının kolon, kiriş ve perdelerindeki donatı miktarı, cinsi ve bu elemanlardaki düzenlemelerinin bilinmesi gerekir. Bunun tespiti için deprem yönetmeliğinde kolon, kiriş ve perdeler için belirtilen sayıda sıyırma ve okumalar yapılır. Bulunan miktarlar, projeler mevcutsa proje değerleri ile değilse yapıldığı yıllardaki minimum değerler dikkate alınarak her bir eleman için ayrı ayrı donatı gerçekleşme katsayıları tespit edilir. İlgili tutanak düzenlenir
Performans hesaplarının doğru olarak yapılabilmesi, zeminde alınması gerekli önlemlerin bilinebilmesi için, zemin parametrelerinin, zemin su seviyesinin, zemin sıvılaşmasının ve zemin cinsinin bilinmesi gerekir. Bunun için deprem yönetmeliğinde belirtilen koşulları sağlayacak şekilde zemin sondajı yapılır, zemin çukurları açılır. Sondaj ve çukurlardan alınan örnekler laboratuvarda deneye tabi tutulur. Gerektiğinde jeofizik etütler yapılır, İlgili tutanaklar tanzim edilir.
Performans analizleri sonucunda, deprem dayanımı yetersiz görülen yapı ve elemanların güçlendirilmesi için tüm güçlendirme seçenekleri bir bir değerlendirilir. Dayanıma etkisi, maliyeti, işlevselliği ve uygulanabilirliği en uygun olan yöntemler seçilir. Bu kapsamda betonarme perde ilavesi, betonarme manto, çelik profil, temel izolasyon sistemleri ve FRP uygulamaları değerlendirilir. Gerektiğinde yapıya veya elemana özgü uygulama yöntemleri geliştirilir. En uygun olanı seçilerek, bunların uygulama proje ve detayları hazırlanır. Proje ve detayların kolaylıkla anlaşılabilir ve uygulanabilir olması için, program çizimleri yerine, teknik ressamlar tarafından Autocad çizimleri hazırlanır.
Her türlü hangar, fabrika, konut ve benzeri çelik yapıların deprem dayanımları incelenir, analizleri ve performans hesapları yapılır, varsa yetersizlikleri tespit edilir, güçlendirme projeleri hazırlanır.
Yığma yapı güçlendirme inşaatlarına teklif verilir. Uygun görüldüğü takdirde her türlü yığma yapının güçlendirme işleri yapılır. Deneyimli ekipleri mevcuttur. Bu kapsamda, güçlendirme projelerine uygun olarak, yapının duvarları püskürtme beton ve hasır çelikle veya LP lifli polimerle güçlendirilir. Mevcuduna uygun yeni duvarlar ve yatay düşey hatıllar ilave edilir, temel takviyesi uygulanır.
Yığma yapılarda taşıyıcı elemanlar yapının duvarlarıdır. Herhangi bir nedenle duvarlarda çatlaklar meydana gelmişse bunların sıva boya badana ile değil, tekniğine uygun olarak onarılması gerekmektedir. Onun için resimlerde ve şekilde görüldüğü gibi, çatlaklar kalınlıklarına bağlı olarak temizlenir, çimento enjeksiyonu, tamir harcı ve dikiş demirleri ile duvar parçalarının bütünlükleri sağlanır. Muhtemel çatlakların yüzeye yansımamaları için file ile kapatıldıktan sonra tekrar tamir harcı ile kapatılır. Dayanımını kaybetmiş duvar elemanları yenileri ile değiştirilir.
Riskli yapılarınıza en uygun yapım teklifi verilir. Teklifimiz uygun görüldüğü takdirde, riskli yapınız yıktırılır, yerine yenisi yapılır. Yeni yapınızın taslak mimari projeleri alternatifli olarak hazırlanır ve beğeninize sunulur. Uygun bulunan proje, günün tüm çağdaş gereksinimlerini karşılayacak şekilde hazırlanır. Binanızın inşaatı yürürlükte olan yönetmeliklere uygun olarak, yapı denetim firmalarının gözetiminde en kaliteli şekilde inşa edilir.
Ülkemizin bir deprem bölgesi olduğu bilinmektedir. Mevcut yapı stokunun tamamen yenilenmesi ekonomik olarak mümkün değildir. Bunu hiçbir ülkenin bütçesi kaldıramaz. Halkın kendi olanaklarıyla gerçekleştirmesi de mümkün görülmemektedir. Bunun bir tek çözümü vardır. O da mevcut yapıların güçlendirilmesiyle mümkündür.
Binaların güçlendirilmesinin esasları 2007 yılında yayınlanmış olan Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik’in 7. Bölümünde ve 2018 yılında yayınlanmış olan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’nin 15. Bölümünde ayrıntılı şekilde belirtilmiştir. Yönetmeliğin belirtiği koşulları sağlayacak şekilde güçlendirilmiş yapılar kuşku yok ki, son yönetmelik koşullarına uygun olarak yapılmış yeni yapılar kadar depreme dayanıklı olmaktadır.
Onun için mevcut yapıların deprem dayanımlarının kontrol edilerek yetersiz, riskli olanların bir an önce güçlendirilmeleri gerekmektedir. Bilindiği gibi, yapıların deprem dayanımlarında en etkili olan husus beton dayanımı ve donatının miktar ve yerleşimidir. Asgariden yapılarda beton dayanımı ve donatısı kontrol edilmelidir. Bu değerler proje değerlerinin çok altındaysa o yapılar kesinlikle güçlendirilmelidir.
Yapılardaki çatlaklar, yapının dayanımla veya davranışıyla ilgili bir uyarıdır. Çatlaklı yapıların hasar gerekçesi mutlaka araştırılmalı, gerekli önlemler alınmalıdır.
6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm yasası kapsamında iki yıl ödemesiz yirmi yılda geri ödemeli düşük faizli güçlendirme kredisi verilmektedir. Binaların güçlendirilmesinde bu krediden yararlanmak mümkündür.
GRUPTEKEL, BU KONULARDA SİZE YARDIMCI OLACAK, SİZİ YÖNLENDİRECEK, BİLGİLENDİRECEK VE SORUNLARINIZI ÇÖZECEK BİR DEPREM GÜÇLENDİRME FİRMASIDIR.
Betonarme ve yığma yapıların değişik güçlendirme yöntemleri bulunmaktadır. Yapının mevcut dayanımı, yapının özelliği, yapı zemin etkileşimi, zemin durumu, yapının deprem davranışı, yapının beton dayanımı ve donatı durumu dikkate alınarak, en uygun güçlendirme yönteminin seçilmesi ve projelendirilmesi bir uzmanlık konusudur.
Gruptekel güçlendirme konusundaki deneyimli kadrosuyla, en uygun, ekonomik, kullanılabilir ve fonksiyonel yöntemi seçer ve güçlendirme proje ve detaylarını hazırlar. Bu konuda özgün yapılar hariç, genel olarak yapının deprem dayanımını artırmak ve davranışını düzeltmek için yeterli miktarda perde ilavesi yapılması, dayanımı yetersiz kolonların mantolanması tercih edilmektedir.
-2013 Bingöl Depremi sonrası, Bingöl’de 25 adet yapı. -Malatya Yeşilyurt Hasan Çalık Devlet Hastanesi, -Kırşehir Kaman Kültür Merkezi, -İzmir Yeşilyurt Hastanesi, -Malatya Yeşilyurt Emine Nezihe Parlak İlk Öğretim Okulu, -Malatya Yeşilyurt Hükümet Konağı, -Türk Hava Kurumu Ankara Etimesgut Uçuş Okulu, -Malatya Doğan Şehir Devlet Hastanesi, -Telekom İstanbul Fatih Santral Binası, -Telekom İstanbul Kadıköy Santral Binası, -Türk Telekom Alanya Santral Binası, -Eskişehir Vergi Dairesi, -Malatya Trafik Şube Müdürlüğü Tesisleri, -Isparta İl Telekom Santral Binası. -Eskişehir Asker Hastanesi, -Türk Telekom Antalya Güllük Santral Binası, -Türk Telekom Sakarya Hendek Santral Binası, -Ankara Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Binaları, -Rize Ardeşen Türk Telekom Lisesi Binaları, -Ankara EDAŞ Tok Sokaktaki Binası, -Orman ve Su İşleri Bakanlığı 9. Bölge Müdürlüğü Binası, -Samsun Karayolları 7. Bölge Müdürlüğü Tarih ve Kültür Evi Binası, -Ankara Halk Sağlık Müdürlüğü Güdül Binaları, -Türkiye İstatistik Kurumu Malatya Bölge Müdürlüğü Binası, -Türkiye İstatistik Kurumu Kocaeli Bölge Müdürlüğü Binası, -Türk Telekom Isparta Santral Binası, -Van Merkez Özde Özel Değişim Rehabilitasyon Merkezi Binası, -Van Merkez Kanaat Apartmanı, -Van Merkez Kozikoğlu Binası, -Van Merkez Uğraş Apartmanı, -Van Merkez Şerefiye Mahallesi Ebinç Apartmanı, -AÜ Gölbaşı 50. Yıl Yerleşkesi A, C, G, E Blokları, -AÜ Gölbaşı 50. Yıl Yerleşkesi B, F, H, D Blokları, -AÜ Gölbaşı 50. Yıl Yerleşkesi I, K, L, M Blokları, -AÜ Cebeci Yerleşkesi Milli Piyango Öğrenci Yurdu, -AÜ Beypazarı, Keçiören, Vehbi Koç Yurdu, Yıldırım Bayezid Öğrenci Yurtları Binaları, -AÜ Cumhuriyet Öğrenci evi Binası, -Ankara Basım Evleri Bektaş Apartmanı, -Ankara Matfen Okulları Kızılay ve Çayyolu Binaları
-Bingöl Saray Mahallesi Bağkur 1, HbLOK, -Bingöl Mevlana Caddesi Dumlupınar Sokaktaki Ertuğrul Apartmanı, -Bingöl İnönü Mahallesi Hacılar Sokak Bor Apartmanı, -Bingöl İnönü Mahallesi Mevlana Caddesi Karagöl Apartmanı, -Bingöl Kaleönü Mahallesi Elmalı Konutları Kına Apartmanı, -TEDÜ Kolej Yerleşkesi Genişleme Projesi Güçlendirme İmalatı işi, -Ankara Çankaya Tunus Caddesi 72 nolu Menekşe Apartmanı.
-Malatya Battalgazi Ahmet Duran Mescidi ve Türbesi Onarım İşi, -Ankara Bahçelievler 72. Sokak Demet Apartmanı.
YAPI ID
ADA
PARSEL
YAPIM YILI
İLÇE ADI
DENETİM TARİHİ
DENETİM ONAY TARİH
Hasar Tespiti, Yapı Güçlendirme ve Riskli Yapı Tespiti Konusunda ayrıntılı bilgi almak için bizleri arayabilir veya mail yazabilirsiniz.
GRUP TEKEL
Konur Sk. No: 68/9 Bakanlıklar / ANKARA
Tel: 0312 424 14 85
GSM: 0532 635 77 74 GSM: 0535 665 62 67
gruptekel@gmail.com